Beste lezer,

Wat bracht ons de Algemene Beschouwingen?

De Algemene Beschouwingen (AB) in de raad van Heerde zitten er weer op. 
Bij gelegenheid van de AB konden punten worden ingebracht met betrekking tot de begroting voor 2018. Ook konden er algemene of specifieke punten worden ingebracht voor de wat langere termijn.

Vanuit D66/GrLi en de PvdA zijn er op een viertal punten wijzigingen voorgesteld m.b.t.de begroting. Ik kom daar verderop op terug.

De sfeer bij de AB tussen de politieke partijen en tussen politieke partijen en het college was goed. Bij vorige AB-en kwam het regelmatig voor dat een of meer wethouders belerende opmerkingen maakten in de richting van een of meer politieke partijen en dat er weinig ruimte was voor discussie. Dat was nu allemaal niet het geval, heerlijk . . .

De fractievoorzitster van het CDA kwalificeerde de positief kritische bedoelde Algemene Beschouwingen vanuit D66/GrLi en PvdA overigens als negatieve nabeschouwingen, ze had kennelijk een wat sombere blik bij de lezing van ons verhaal. Ze was ook de enige in dat oordeel, we vatten dat maar op als een grapje van het CDA.

De VVD had, zo bleek, moeite met onze opmerking dat in deze raadsperiode driekwart van het college is vervangen, dat ons dat nooit meer moet overkomen en dat die 'vervangingsgolf' in en buiten de gemeente onderwerp van gesprek is en is geweest. Ireen Bunnik noemde deze opmerking ongepast en niet thuis horend in de AB. . Voor ons getuigde deze opmerking bepaald niet van liberalisme en was daarnaast ook moraliserend. Alsof de VVD uitmaakt wat andere partijen wel of niet mogen zeggen.

Een van de algemene punten uit ons verhaal was dat de betrokkenheid van de omgeving, van inwoners dus,  bij grotere projecten, zoals De Werf, veel beter moet. Daarnaast is het aanbieden van slechts 1 uitgewerkt plan door het college, in  plaats van 2 of 3, niet meer van deze tijd. Het was goed om te constateren dat een meerderheid van de raad dat wel lijkt te onderschrijven. We gaan dat in de toekomst hopelijk anders zien.

Onze opmerking over een mogelijkheid van de aanpak van winkelleegstand bij nieuwbouw van winkels viel bij het college in goede aarde. De projectontwikkelaar heeft in onze visie een taak hierin die door het college kan worden bedongen in de onderhandelingen / voorwaarden. Volgens ons zou het goed zijn dat het college juist onder leiding van deze raadsvoorzitter nog eens heel goed kijkt naar de dossiers H2O BV en De Heerd om daar leermomenten uit te halen die ook bruikbaar zijn voor een volgend college en ook bruikbaar zijn bij andere ingrijpende langlopende projecten. Dat werd door het college overgenomen.

Nu de gemeente Heerde recent een aantal rechtszaken heeft verloren waarvan die m.b.t.de Horsthoekschool de meest in het oog springende is, hebben wij in onze  AB aangegeven dat we onze handhavingsdossiers vanaf het begin beter op orde moeten brengen. Dat standpunt werd onderschreven door de portefeuillehouder.

De aanpassingen die wij hadden willen zien in het sociale onderdeel van de begroting hebben het niet gehaald. Het waren telkens voorstellen die vertaald in geld om relatief kleine bedragen gingen als er wordt gekeken naar de totale begroting van de gemeente Heerde. Het ging concreet om een verhoging van een Eigen Bijdrage en een voorgestelde bezuiniging.De coalitie-partijen hielden de rijen echter meer dan ooit gesloten, het bieden van een opening richting de oppositie zat er kennelijk nu niet in. Een gemiste kans in onze ogen.

Een initiatief van D66/GrLi en PvdA haalde het wel. Het betrof een raadsbrede ingediende en aangenomen motie voor een stimuleringsfonds duurzaamheid.

We hebben ingestemd met de begroting met uiteraard wel een stemverklaring.

Tot zover deze nabeschouwing. Al met al kunnen we terugkijken op een constructief geheel!

Siebren Buist